Äntligen fick jag frågan om att dela mina tre veckomenyer och tillhörande matlistor! Så här kommer de, uppdelade i veckor. Och lite kommentarer till varje recept eftersom jag tar genvägar.. hehe. Jag är dessutom ingen som måttar... Därför är det sällan antal med på inhandlingslistorna. Irriterande jag vet. Men lite räcker och mycket går åt, som min farmor säger. Så har du handlat lite för lite av nåt, dra till med nåt annat. Och har du handlat för mycket, ja men bra, då har du ingredienser till helgen klart redan! Detta är för fem rätter i veckan. Till fredagen och lördagen tänker vi att vi antingen trollar med det som finns i kylen, eller köper färdigt eller handlar och lagar nåt lite extra gott. Vecka 1 Kallrökt lax-pasta Gnocchi tomatsås mozzarella Potatis torsk ägg ärtor Fulrisotto Palak paneer m halloumi och ris HANDLA VECKA 1 Pasta Kallrökt lax Creme fraiche Frusen persilja Frusen dill Smör Potatis Torsk Ägg Ärtor Ris Korv Majs Gnocchi, 2 påsar Tomatkross Mozzarella Lök Vitlök Halloumi Frusen spenat Tomatpuré Garam masala Grädde Citron Chilisås RECEPT VECKA 1 1. Kallrökt lax-pasta 2. Gnocchi tomatsås mozzarella från Vegokäk. Jag brukar steka gnocchin så den blir krispig för det är allra godast tycker jag. Men det funkar vilket som. Hur som helst förkokar jag den aldrig. 3. Potatis, torsk, ägg, ärtor, smält smör Här har jag inget recept men det är så enkelt som rubriken säger. Koka potatis, koka ägg och mosa – lägg i skål, smält smör (mer än du tror), koka ärtor. Torsken kan man antingen tillaga i ugn eller steka i smör. Salta! Såklart ska man mosa och röra ihop allting på tallriken. ALLA i familjen äter mängder av detta. Till och med vissa kräsna barn som varje gång konstaterar att var för sig gillar hon inte denna mat, men ihopblandat är det (jag citerar) "det godaste som finns!". 4. Fulrisotto Inte heller här har jag recept. Det är superavancerat, så häng med: koka ris. Stek korv. Ha i majs och ärtor i pannan med korven. När riset är klart, häll över det också och blanda alltihop. Om du har djärva barn, ha på lite soja. Annars ställ den på bordet för den som vill ta. Servera med chilisås eller ketchup. 5. Palak paneer m halloumi och ris, från allt om mat Vecka 2 Tortellini med brynt salviasmör Chipotleris Tacos Linsgryta med potatis Grön ärtsoppa HANDLA VECKA 2 Tortellini Salvia Potatis Smör Valnötter Chipotlepasta Svarta bönor Lök Vitlök Tomatpuré Ris Grönsaksbuljong Små tomater Avokado Salladslök Creme fraiche Köttfärs Tortillabröd Majs Riven ost Gurka Röda linser Krossade tomater Ärtor Grädde Lime RECEPT VECKA 2 1. Tortellini med brynt salviasmör Detta recept har jag i Tuvessonskans kokbok "Brynt smör". Egentligen ska man göra egna tortellini, men det får bli en annan gång... i framtiden. Man bryner smöret och har i salviablad och valnötter. Ringlar över tortellini. GOTT! (kan verkligen tipsa om den kokboken, så mycket gott och enkelt som verkar avancerat, vilket är min favoritmat). 2. Chipotleris Från Vegokäk! Vi brukar alltid koka riset först, medan vi hackar det andra. Och har inte ens en halv burk av chipotlepastan i för det är rätt starkt (iaf för en mes som jag). Ibland hoppar vi över guaccamolen, men gör vi den är det alltid med fryst avokado. 3. Tacos Här får ni klara er själva! Jag lägger mig ej i er tacos... (på inget sätt) 4. Linsgryta med potatis Superenkel och god! Vi hoppar alltid över paprikan och bränner alltid fast grytan i botten – pga tar aldrig tillräckligt med vatten. Så tips är att hålla koll på vattenmängden... Alltid bäst att fylla på efter hand tycker jag, så man inte riskerar att det blir vattnig gryta. Men ja, då händer det att det bränner fast ... 5. Grön ärtsoppa Alltid detta recept. Men utan pepparrotsklick och med vispgrädde istället för mjölk. Vecka 3 Linslasagne Quesedillas (ost/chevre&linser) + grönsaksstavar Ljummen pastasallad m soltorkad tomatkräm Zeinas västafrikanska gryta Gnocchi med kronärtskockskräm HANDLA VECKA 3 Tomatkross x2 Röda linser Riven ost (storpack) Lasagneplattor Grönsaksbuljong Mjölk Tortillabröd Chevreost (bredbar - chavroux) Gröna linser (tetra) Gurka Morot Pasta Tomater Salladslök Kalamataoliver Soltorkade tomater Creme fraiche Ris Gul lök Vitlök Tomatpuré Jordnötssmör Svarta bönor Frusen spenat Chilipulver Gnocchi Kronärtskockskräm RECEPT VECKA 3 1. Linslasagne Hmm här freestylar jag alltid... Gör lite som en vanlig lasagne, eller en fusklasagne (då behövs extra crème fraîche), men med röda linser istället för köttfärs. Här är en variant på linslasagne, där jag hade min tomatsås som grund. Men tomatsås går ju på tre röda att slänga ihop så det funkar att göra den samtidigt. 2. Quesedillas (ost/chevre&linser) + grönsaksstavar Stek en tetra gröna linser och ha på ca en halv påse tacokrydda. Bred bredbar chevre (typ Chavroux) på tortillabröd, ha på linserna, strö över riven ost. Lägg på ett bröd till. Stek i stekpanna tills osten smält. Dela brödet i fyra eller sex bitar. Kan doppas i tomatsalsa eller dip eller inget alls. Servera med grönsaksstavar för att känna dig lite duktig. 3. Ljummen pastasallad m soltorkad tomatkräm 4. Zeinas västafrikanska gryta Älskar denna gryta av Zeina. Vi har alltid i spenaten som den är, fryst. Utan att krama ur osv. Förlåt Zeina! Sedan gör vi svarta bönor istället för kikärtor, för att vi tycker det är godare. Och chilin kör vi bara torkad... Förlåt igen Zeina att jag gör en snabbversion av denna megagoda genomtänkta rätt. 5. Gnocchi med kronärtskockskräm Amanda Wigers kronärtskockspasta är ett stående inslag hos oss. Men vi kör färdig kronärtskockskräm. Och så kan man köra med gnocchi om man känner att man vill variera pastaintaget. Varför man nu skulle vilja det. Men ja, ibland är man sugen på gnocchi helt enkelt.