Igår skulle jag laga en linsgryta med linser, morot och potatis. Sedan upptäckte jag att det inte fanns morot. WHY GOD WHYYYYYY?! Skrek jag. Inte. Men nästan. Men så upptäckte jag att det fanns broccoli. Och stjälkselleri. THANK YOU GOOOOOD!! Skrek jag inte heller. (Och är verkligen Gud engelsktalande?) Hur som helst. Detta kan jag göra nåt med, tänkte jag, som det lilla smarthuvud jag är. Men skulle nån ens äta… gryta liksom. Äh jag ger upp redan innan, jag gör nåt annat. Soppa? Nåt helt annat? VAD??! Jag orkar inte tänka om mer nu!!! ”Jag gör väl den här grytan då som ingen kommer gilla.” Muttrade jag. ”Jag kommer smaka i alla fall!” Sa min älskade peppande dotter. Och jag kände mig lite mindre grinig. (Hon smakade aldrig när det väl kom till kritan, men bara peppen är älskvärd nog).Nou däremot, hon smakade minsann. En millimeterstor tugga och spottade ut den innan den hunnit längre än nedre framtanden. Sedan skrek hon: ”juttut och finnor!!!!” (Yoghurt och flingor). Ungefär 10 ggr tills hon fick yoghurt och flingor. Men Mattias åt i alla fall. Och jag åt. Och ett av storbarnen åt. Inte med jättestor entusiasm. Hon tog inte om, om man säger så. Men hon åt upp! Det räcker för att ge mig den bekräftelse jag suktat efter, utse mig själv till ”lite av en kock” och tänka: det HÄR receptet måste jag blogga om’VAD BEHÖVS DÅ?! Jo det ska ni få veta nu.500g potatisEn bit purjo, typ 10 cm3 vitlöksklyftorEn bukett (???) broccoliEn burk krossad tomatEn dl röda linser5 dl vatten (behöver ev fyllas på lite mer)1,5 buljongtärningEn stjälk blekselleriTimjan, rosmarin, salvia och/eller andra örtkryddorEn näve kalamataoliverMEN HUR GÖR MAN DÅ?! Ja det ska ni minsann bli varse om nu direkt!!Tärna potatisen till exakt lika stora kvadrater (skoja, var helt galen och ba choppa loss), hacka purjolök och vitlök. Hetta upp olja och släng i potatisen först. Efter en stund åker purjo och vitlök ner och fräser runt. Har du mindre fisiga barn så kan du krydda loss med lite chili och paprika. Sedan öser du på krossade tomaterna och vatten och buljong. Fortsätt i rasande fart med att häva i linser - som du givetvis sköljt först. Sedan kan du pusta ut en stund. När du pustat klart skär du broccoli i lite snygga former och hackar stjälksellerin. När tiden känns inne (typ 10 min efter linsfesten) så får broccoli och selleri glida ner i grytan som en samling förskolekids som åker gemensam rutschkana! Eller blev denna liknelse obehaglig kanske, med tanke på att de landar i en kokande gryta…? Okej vi hoppar raskt vidare till nästa steg som är: krydda med örtiga kryddor. Låt därefter grytan, som inte innehåller en förskolegrupp, puttra på. Glöm inte att röra om, linser har en tendens att bränna fast - eller är det bara jag?Lägg under tiden (för vem har tid att ba chilla?!) upp svarta oliver i en skål. Andra saker som är gott att lägga på grytan om man har det hemma: fetaost, rostade solroskärnor eller en sås gjord på 1 dl majo, 1 tsk sambal oelek, 1 vitlöksklyfta + salt. När potatisen är mjuk - och INTE EN SEKUND INNAN FÖR HÅRD POTATIS ÄR INTE GOD POTATIS - är grytan redo att serveras. Men inte ätas!!! Varm potatis är nummer ett när det kommer till bränd gom. Lägg upp portioner, vänta 5 minuter. Sedan ropar du MAAAAAAAT!!!! därefter sätter du dig till bords. Ropar: HALLÅ MATEN ÄR KLAAAAAR!!! Sedan väntar du lite till innan du irriterat VRÅLAR: MAAAAAAAAAAT!!!!!!!!! Och ringer din partner som sitter högst upp med lurar eller nåt, så får han samla ihop skocken och komma ner till alldeles lagom ljummen mat.Som eventuellt inte äts. Men ändå. Det var gott för dig. Du räknas!Här borde en snygg bild på maten klippas in men jag har tyvärr bara en bild där nästan inget i grytan är kvar och allt mest för tankarna till disk och kanske svinto beroende på hur bra koll på linserna man haft…